همانطور که در تمام رشته های طب، تغذیه از نقش و اهمیت ویژه ای برخوردار است، در مبحث آسم و آلرژی نیز توجه به نحوه ی تغذیه بیمار از اهمیت خاصی برخوردتر است. جهت کنترل این بیماری کودک بایستی از مصرف مواد غذایی حاوی افزودنی های مجاز خوراکی تا حد امکان خودداری کند ؛ بخصوص زمانی که از علائم رنج می برد . هم چنین بعضی از غذاهای طبیعی حاوی مواد آلرژی زا می باشند و بایستی از رژیم کودک در زمانی که علامت دار است، حذف شوند.


   دستورالعمل زیر نمونه ای از یک رژیم توصیه شده برای بیمار مبتلا به آسم و آلرژی می باشد.

از مواد غذایی زیر پرهیز کنید (بخصوص در زمانی که از علائم سرفه، خارش بدن یا آبریزش بینی رنج می برید):

  •       میوه جات: موز، کیوی، آناناس، توت، توت فرنگی، خربزه، انگور، پرتقال، نارنگی، انبه و انجیر
  •       سبزیجات: سیر، بادمجان، فلفل دلمه ای، بامیه
  •       آجیل: گردو، بادام زمینی
  •       ادویه جات: فلفل سیاه، فلفل قرمز، پودر سیر                                                                                            
  •       قسمت هایی از گوشت ماهی که سیاه یا قهوه ای است را نخورید. میگو نیز حساسیت زا است.
  •       انواع تنقلات: کاکائو، شکلات، آبمیوه های تجاری، نوشابه ها و پفک و چیپس
  •       انواع کنسروجات: تن ماهی و کمپوت
  •       مواد حاوی افزودنی های مجاز خوراکی: سوسیس، کالباس، سس ماینز، سس گوجه فرنگی، خیارشور و ... 

   استفاده از مواد زیر بدون اشکال است:

  •      شیر بخصوص شیرهای پاستوریزه و شیرهایی با ماندگاری طولانی ( لازم به ذکر است این گونه شیرها بدون مواد افزودنی می باشد و مصرف آن ها توصیه می شود.)
  •      ماست، کره، پنیر و انواع لبنیات
  •      عسل پاستوریزه، مربا و تخم مرغ
  •      در کنار این رژیم غذایی بایستی توجه داشت که کودک از مواد غذایی اصیل به میزان کافی استفاده کند و در هیچکدام از دسته ی غذاهای اصلی ، گوشت، شیر، پروتئین، از رژیم غذایی وی حذف نشود.
  •     توجه به مصرف کافی کلسیم و ویتامین D در رژیم غذایی کودک مبتلا به آسم و آلرژی از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

 

 

 

منبع

      Durrani SR, Busse WW. Management of Asthma in Adolescents and Adults          

     Liu AH, Covar RA. Childhood Asthma

  Franklin Adkinson Jr. Middleton`s allergy: principles and practice. 8th edition